Home

Achtergrond 385 x bekeken

Nederland grootste producent cacaoboter in EU

Nederland is veruit de grootste producent van cacaoboter in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2006 werd hier ongeveer 200 miljoen kilo gemaakt.

Cacaoboter wordt vooral gebruikt als grondstof voor chocoladeproducten maar ook de cosmetische industrie maakt er gebruik van. De in Nederland geproduceerde cacaoboter vertegenwoordigde een waarde van ruim 650 miljoen euro. Frankrijk, tweede op de ranglijst van EU-landen die cacaoboter maken, volgt op afstand met 320 miljoen euro.
Om de grondstof te maken, importeerde Nederland in 2006 bijna 450 miljoen kilo cacaobonen voor een bedrag van meer dan 550 miljoen euro. De meeste bonen komen uit Ivoorkust, Ghana en Nigeria. Het merendeel hiervan wordt verwerkt tot chocola en halffabrikaten als cacaoboter en cacaopoeder. Daarnaast werd voor 800 miljoen euro aan halffabrikaat en chocolade ons land ingevoerd.
In 2006 voerde Nederland voor 2 miljard euro aan cacaoproducten uit. De uitvoerwaarde van cacaoboter en chocolade was het hoogst. Beide lagen rond de 700 miljoen euro. Ongeveer een kwart hiervan ging naar Duitsland.
In eigen land gaven mensen in 2006 ongeveer 600 miljoen euro uit aan chocoladeproducten. Gemiddeld at elke Nederlander 4,75 kilo chocola, ruim een ons meer dan in 2005.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.