Home

Achtergrond 182 x bekeken

Nederland bouwt alleen positie in Tsjechië op

Nederland is de belangrijkste buitenlandse leverancier van groente en fruit in Tsjechië.

De uitvoer naar Polen en Hongarije is niet zo gegroeid dat een structureel aandeel bestaat, blijkt uit een analyse van het PT over de gevolgen van toetreding van de drie landen tot de EU.

Nederlandse exporteurs zijn vooral succesvol in Tsjechië, blijkt uit het rapport Markmonitor verse groente en fruit Polen, Tsjechië en Hongarije.

Qua volume is Nederland de belangrijkste leverancier van vooral tomaat paprika, wortel, uien en komkommer. De teelt in Tjechië draait vooral om kool en uien en appels. De invoer is sterk gestegen sinds de toetreding. De invoer van tomaten steeg van 64 (2004) naar 84 miljoen kilo in 2006.

Nederland speelt in Hongarije geen grote rol. Het land is grotendeels zelfvoorzienend, maar richt zich bij import vooral op Turkije en Spanje.

Met de toetreding van de drie landen was onzeker wat het effect voor de Nederlandse handel zou zijn. Polen heeft de uitvoer naar de EU weten te vergroten met voelbare effecten voor onder meer de champignon- en appelsector. Nederland speelt in Polen zelf geen belangrijke rol. Het is wel één van de belangrijke buitenlandse leveranciers van verse groente aan het land, maar vult alleen de gaten op.

Polen zag een forse groei in de uitvoer naar landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk, maar ook Nederland. Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste afnemer van tomaten. Nederland neemt vooral uien af uit Polen. De uitvoer van champignons is vooral gegroeid naar Duitsland en Verenigd Koninkrijk.

De Poolse productie van groente groeide fors de afgelopen jaren. Dat komt niet tot uiting in de exportcijfers van het land. De grens met Rusland was lange tijd gesloten. Daarnaast was er wel een aanzienlijk deel van de handel via het grijze circuit.

Of registreer je om te kunnen reageren.