Home

Achtergrond 184 x bekeken

Nederland blijft belangrijke partner voor VS

Amerikaanse bedrijven hebben in 2006 een recordbedrag van bijna 33 miljard dollar (22,5 miljard euro) in Nederland geïnvesteerd.

Ons land is daarmee wereldwijd koploper wat betreft directe investeringen uit de Verenigde Staten. Dat maakte de Amerikaanse Kamer van Koophandel woensdag bekend.

Amerikaanse bedrijven hadden in 2006 belangen van in totaal 215,7 miljard dollar in Nederland. Daar staan belangen van Nederlandse bedrijven ter waarde van 189,3 miljard dollar in de VS tegenover. Van alle Amerikaanse investeringen in de Europese Unie gaat 19 procent naar Nederland. Andersom is 17 procent van de Europese investeringen in de VS afkomstig uit Nederland.

Opkomende economieën als China, India, Brazilië en Rusland moeten het met veel minder doen. China sleepte tussen 2000 en 2006 ruim 15 miljard dollar aan investeringen binnen. Nederland haalde alleen al in 2006 ruim twee keer zo veel op, en zag in diezelfde jaren in totaal 100 miljard dollar binnenstromen.

Ook vorig jaar investeerden Amerikaanse ondernemingen fors in Nederland. Het precieze bedrag is nog niet bekend, maar in september 2007 stond de teller volgens de Amerikaanse Kamer van Koophandel op 52 miljard dollar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.