Home

Achtergrond

Nederlaag in Wisconsin mokerslag voor Clinton

De nederlaag van de Democratische senator Hillary Clinton in de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin is niets minder dan een mokerslag voor de gewezen first lady.

Het werd gisteren pijnlijk duidelijk dat de achterban van Clinton begint af te brokkelen en steeds minder trouw is. Kon ze voorheen blindelings vertrouwen op de steun van vrouwen, lager opgeleide mensen, en mensen die de economie als het belangrijkste verkiezingsthema zien, in Wisconsin stemden die groepen in meerderheid voor Obama. In slechts enkele weken tijd zijn de traditionele achterban en machtsbasis van Clinton scheuren gaan vertonen, stellen waarnemers.

Mocht die trend zich doorzetten in de staten Ohio en Texas, die op 4 maart naar de stembussen gaan, dan lijkt de race gelopen. Alleen een robuuste overwinning in die twee staten zouden het tij voor Clinton nog kunnen keren. Het overlopen van steeds meer traditionele aanhangers van de kandidate naar het kamp van Obama doet echter het ergste vrezen.

Biograaf Carl Bernstein van Clinton beschreef de uitslag in Wisconsin dinsdagavond als "een enorme nederlaag''. De toespraak die de gewezen first lady vervolgens afstak in Youngstown, Ohio, bestond uit louter "holle frasen'', stelde de schrijver en journalist vast.

In wat vaste prik lijkt te worden na een nederlaag van Clinton, repte de kandidate ook gisteren met geen woord over de verliesbeurt. Er kon zelf geen bedankje af voor de kiezers in Wisconsin die haar wel hadden gesteund en ook geen felicitatie aan het adres van haar tegenstander Barack Obama.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.