Home

Achtergrond 462 x bekeken

NVV voor bestrijdingsplan abortus blauw

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders wil een verzoek indienen bij het Productschap Vee en Vlees om te laten onderzoeken of het mogelijk is om de varkensziekte PRRS in Nederland uit te roeien.

Ook wil de vakbond voorstellen om onderzoek te laten doen naar de relatie tussen voerkwaliteit en darmgezondheid. Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg naar aanleiding van de bestuursvergadering van de vakbond.

PRRS, ook wel bekend onder de naam abortus blauw is sinds begin jaren '90 in Nederland bekend. De ziekte is op veel bedrijven redelijk onder controle maar zorgt wel regelmatig voor problemen in de vorm van slecht groeiende dieren en verhoogde uitval. Er zijn entstoffen beschikbaar tegen de ziekte. Veel bedrijven laten zelf vaccinaties uitvoeren, maar er is geen uniformiteit in de aanpak.

Volgens Zwanenburg zijn er ondermeer in de Amerikaanse staat Iowa goede resultaten geboekt met een collectieve aanpak om PRRS uit te roeien. Het onderzoek wat de NVV voorstelt moet inzicht bieden in de mogelijkheden om een bestrijdingsprogramma op te zetten en de kosten die daar aan zijn verbonden.

Het laatste halfjaar hebben steeds meer varkenshouders problemen met de darmgezondheid bij hun dieren. Dat uit zich in problemen als de darminfectie PIA, diarrhee en verminderde groei. De indruk bestaat dat er mogelijk een relatie is te leggen met het voer dat de dieren krijgen. "Daarom stellen we voor daar extra onderzoek naar te doen", aldus Wyno Zwanenburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.