Home

Achtergrond

NAVO vraagt Servië vooruit te kijken

De NAVO vindt dat Servië de afscheiding van Kosovo moet aanvaarden.

"Ik begrijp de frustraties van Servië. Maar ik vraag: kijk vooruit, alstublieft'', zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer vandaag in Brussel na regulier beraad met EU-buitenlandgezant Javier Solana.

Servië heeft een samenwerkingsprogramma met de NAVO, een zogeheten partnerschap voor vrede. Het land zou dat partnerschap kunnen gebruiken om de banden aan te halen, stelde De Hoop Scheffer.

De NAVO-topman prees verder de militaire samenwerking met het Servische leger voor de situatie in Kosovo. De NAVO heeft in Kosovo ruim 16.000 militairen om burgers te beschermen tegen aanslagen. "Er is veel directe communicatie mogelijk. De communicatie is zo goed als die zou moeten zijn.''

De Hoop Scheffer vroeg betrokkenen zich te weerhouden van "retoriek die de zaak niet helpt''. De oud-minister noemde geen namen, maar hij doelde kennelijk op Russische politici die de Kosovaarse afscheiding als illegaal beschouwen.

Volgens sommigen wil Servië de relatie met Rusland versterken, uit onvrede over de westerse steun voor Kosovo. EU-topman Javier Solana benadrukte dat de EU Servië de mogelijkheid biedt dichter bij de Europese Unie te komen.

Vorige maand blokkeerde vooral Nederland echter een zogeheten stabilisatie- en associatieakkoord met Servië. Nederland vindt dat Servië eerst meer verdachten moet uitleveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.