Home

Achtergrond

NAV onderzoekt regulering aardappelaanbod

Er komen in Nederland en in België haalbaarheidsonderzoeken naar het afstemmen van het aardappelaanbod op de vraag.

Volgens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en het Belgische Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) heeft de regulering van het aanbod in de VS geleid tot hogere telersprijzen.

De NAV en het ABS waren vorige week in de VS om te zien hoe de aanbodregulering van de United Potato Growers of America werkt. "Het startte in 2005 in Idaho", zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "De UPGA toont aan dat 1 procent minder aardappelen leidt tot een 6 procent hogere prijs. Zo’n 75 procent van het areaal is aangesloten bij de UPGA."

In 2004 dreigden veel aardappeltelers failliet te gaan, zegt Van der Heide. "Toen besloot de UPGA het aanbod af te stemmen op de vraag. Iedere week bekijken analisten wat nodig is op de afzetmarkt en geven advies wat telers kunnen leveren. Telers zien direct wat het effect is op de prijs als te veel aardappelen worden aangeboden. Daarom werkt dit systeem goed, ook al is het op vrijwillige basis."

Volgens Van der Heide adviseert de UPGA om het areaal dit jaar met 20 procent te verkleinen ten opzichte van 2004. "In het eerste jaar kromp het areaal 6 procent. De markt reageerde direct. Daarna is het systeem uitgerold over de hele VS. Het systeem zorgt ook voor hogere contractprijzen. Maar de UPGA waakt ervoor de prijzen te hoog op te drijven, want dat gaat ten koste van de afzet."

De NAV zoekt financiering voor een haalbaarheidsonderzoek naar zo’n systeem in Nederland. Van der Heide: "Er zijn verschillen tussen Nederland en de VS. De VS telt 3.600 aardappeltelers, Nederland 7.000. In de VS is 85 procent van de teelt tafelaardappelen, hier is het grootste deel industrie. Maar overal geldt dat telers een eerlijke prijs moeten krijgen boven de kostprijs. We hopen in 2009 een goedwerkend aanbodmanagementsysteem te hebben."

Of registreer je om te kunnen reageren.