Home

Achtergrond

Mozambique wil vriendschap naar nieuwe hoogtes stuwen

De Mozambikaanse president Armando Guebuza wil ”de vriendschap met Nederland tot nieuwe hoogtes stuwen”, door onder meer Nederlandse zakelijke investeringen in Mozambique te stimuleren.

Dat zei het Afrikaanse staatshoofd woensdagavond in Paleis Noordeinde tijdens een galadiner met koningin Beatrix.

Guebuza wees tijdens zijn toespraak op de voortdurende noodzaak armoede te bestrijden. De 65-jarige militaire veteraan en zakenman is sinds 2005 president van Mozambique. Hij brengt samen met zijn echtgenote Maria da Luz Dai Guebuza een officieel bezoek van twee dagen aan Nederland.

Vanaf de onafhankelijkheid van Mozambique in 1975 onderhouden Nederland en het Zuid-Afrikaanse land nauwe betrekkingen, met name op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, water en goed bestuur. Naast deze zaken vormt ook de bevordering van economische betrekkingen een belangrijk agendapunt tijdens het bezoek. Stimulering van de private sector is één van de speerpunten van het beleid van Guebuza, om zo minder afhankelijk te worden van buitenlandse hulp.

Guebuza is al drie keer eerder in Nederland geweest, onder meer als minister van Binnenlandse Zaken in 1983. ”U bent in ons land een goede bekende – en daarom des te meer welkom”, aldus Beatrix. De koningin refereerde in haar toespraak onder meer aan de lange handelsbetrekkingen tussen Nederland en Mozambique, die ”al dateren uit de vroege achttiende eeuw”.

Ook sprak de vorstin onder meer over de wederopbouw in Mozambique na de burgeroorlog van 1977 tot 1992, de huidige overstromingen door zware regenval, de positieve economische ontwikkelingen en verbetering van de democratie. ”Ons land is er trots op in het proces van democratische ontwikkeling een rol te kunnen vervullen – en zal dat ook graag blijven doen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.