Home

Achtergrond 349 x bekeken 7 reacties

Morele verplichting

De supermarkten in Nederland die Duits varkensvlees in de schappen leggen hebben er een probleem bij.

In CBL-verband hebben ze beloofd dat er vanaf 1 januari volgend jaar geen varkensvlees van onverdoofd gecastreerde varkens meer in de schappen zal liggen. De grootste en belangrijkste Duitse slachterijen en vleesverwerkers zeggen er echter niet over te peinzen aan deze voorwaarden te voldoen. De enige stap die ze lijken te willen nemen, is de leverantie van varkensvlees dat voor 100 procent afkomstig is van vrouwelijke dieren.

Dat nu is totaal niet in de geest van de verklaring van Noordwijk, waarin het CBL, Vion, LTO en NVV zich vastlegden op de belofte om per 1 januari geen vlees van onverdoofd gecastreerde dieren meer te verkopen. Het CBL bevestigde dat ook nog eens deze week. Het sprak nadrukkelijk van vlees afkomstig van tomen dieren, waarvan de mannelijke dieren onder verdoving zijn gecastreerd.

Het CBL en ook de supermarkten zelf die Duits vlees in de schappen leggen, hebben kennelijk niets gedaan om de Duitse leveranciers op de hoogte te brengen. Het CBL heeft steeds gezegd dat het de castratie-eis zou opnemen in de leveringsvoorwaarden. Dat is waarschijnlijk lang niet toereikend. Het CBL zal in Duitsland nog heel wat zendingswerk moeten verrichten. En dat is het moreel verplicht aan de Nederlandse varkenssector, die zich hard inspant om aan de nieuwe eis te voldoen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  consument

  Denken we dan ook meteen aan het koper en zink gebruik in duitsland. Eisen welzijn, voeding en medicatie.
  Zelfde moniken, zelfde kappen.

 • no-profile-image

  a+a

  werk aan de winkel voor milieudefensie

 • no-profile-image

  Margje

  En heeft men ooit uitgeprobeerd wat een
  vrouwelijk big doet als dat opgebeurd word?
  Die schreeuwt net zo hard als een beer het
  is puur het beetpakken en echt niet het
  castreren, want heeft men ze eenmaal tussen de knieen dan hoor je ze niet meer.
  Of zijn de biggetjes zoveel kleinzeriger
  geworden bij b.v. 20 jaar terug?

 • no-profile-image

  Grensboerke

  En de uitkomst staat al vast!
  Volgend jaar komt het CBL tot de conclusie dat ze geen zeggenschap hebben over de beslissingen van de individuele supermarkten. En heeft de Nederlandse Varkemshouderij zich weer een kostprijsverhogend oor laten aannaaien door deze "marktdeskundigen" van het CBL.
  Zolang de consument in de supermarkt vooral kijkt naar de prijs, zal die supermarkt ook inkopen op basis van prijs. Wie op de afdeling vleesproducten eens op de achterkant kijkt, zal er vaak versteld van staan hoe laag het percentage vlees is in vleesproducten. En dit alleen om meer te kunnen verdienen. Zolang de consument die producten niet (links) laat liggen, zal de supermarkt op prijs blijven inkopen.

 • no-profile-image

  geen geld

  Meneer van de Berg, heeft u het convenant wel gelezen ? Er staat duidelijk in dat de kosten vergoed dienen te worden. Zo niet, dan gaat het hele verhaal niet door. En wordt daarom ook een apart segment voor het binnenland, je hoef niet mee te doen. CBL heeft ook duidelijk aangegeven dat het vlees vanuit het buitenland ook aan deze eis moet voldoen. Neem aan dat wakkerdier op gaat controleren. Voldoet de buitenlandse inport niet, einde verdoofd castreren. Ik snap de argwaan van van de Berg volkomen, maar verdiep je eerst eens iets in de materie voordat je weer zomaar wat roept, lijkt partijvoordedieren wel

 • no-profile-image

  van de berg

  Verdoofd castreren is op zich al een maatregel die niet of nauwelijks uitvoerbaar is. Het blijkt alleen dat dat station al is gepasserd. Het gaat gewoon gebeuren. Weten schppers hebben aangetoond dat...... Waarom vragen ze niet eens gewoon een voorlichter of een andere paraktijkman hoe of eea uitvoerbaar is. Een klein groepje mensen schreeuwt hard, nederland doet iets wat europees niet wordt gedragen. Nu zit de sector met de zoveelste kostenverhogende maatregel, die ook nog eens praktisch moeilijk uitvoerbaar is en die in het buitenland, onze afzetmarkt, niet wordt gedragen. Ik begrijp niet dat LTO en NVV zich zo hebben laten inpakken.

 • no-profile-image

  de geest

  Ach ach, wat een mondvol termen van moraal, morele plichten en beloften in dit verhaal. En "de geest" van de supermarkt verdient weer het meest.
  Het is een oude uitdrukking; er worden weinig onnozelen geboren, maar er zijn er velen gestorven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.