Home

Achtergrond 2 reacties

Mogelijke samenwerking in afzet preitelers

Preitelers gaan mogelijk samenwerken in de afzet van hun product. Telers voor verschillende afzet- en handelspartijen praten daar morgen over.

Met consultant Thijs Jasperse komt het paprikamodel aan bod, waarmee telersverenigingen voor deze vruchtgroente ervaring hebben.

Volgens Gert-Jan Aerts, voorzitter van de gewascommissie prei van LTO Groeiservice, zijn alle belangrijke afzetpartijen uitgenodigd. Vertegenwoordigers van telers van ondermeer ZON, The Greenery, Fossa Eugenia en handelspartijen onderzoeken de prijsvorming op de huidige afzetmarkt. "In supermarkten zien we prijzen van € 1,50 of meer, terwijl de telersprijs 30 tot 40 cent is. Telers vragen zich steeds vaker af waar dat verschil blijft. Het systeem is ondoorzichtig en daarom is het tijd om de koppen bij elkaar te steken."

De afzetmarkt is nu te versnipperd, denkt Aerts. Dat leidt tot extra prijsdruk. "Het is een kwestie van afstemmen. Als iedereen dezelfde afnemer wil beleveren en er steeds een half centje afhaalt, blijft er van de prijs weinig over. We willen niet meer lange periodes van weken met prijzen van 20 cent."

De vertegenwoordigers van de afzetpartijen willen morgen een juiste schatting van de kostprijs bespreken. Daarna praten de partijen met Thijs Jasperse, de samenwerkingsconsulent die al telersverenigingen in de vruchtgroenteteelt bij elkaar bracht. Momenteel denken deze afzetorganisaties over diepere samenwerkingsvormen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    c smit

    Laat die telers maar eens bij dekamarkt gaan kijken daar wordt een eerlijke prijs gemaakt van 1.09 per kg. voor de prei. Supermarkten afschilderen op deze manier is erg gemakkelijk. zij werken veelal met contractprijzen en die liggen hoger dan de genoemde prijzen in dit artikel. Niemand heeft het over de weersituatie en overproductie wat naar mijn idee van wezenlijk belang is voor de prijsvorming van dit product.

  • no-profile-image

    G. Aerts

    Het is geen kwestie om supermarkten in een kwaad daglicht te zetten, maar een constatering van feiten dat de prijzen in de supermarkt vaal veel hoger liggen als de prijs die de producent ontvangt. Waar de oorzaak hiervan ligt laat ik in de midden, wie de schoen past trekt hem aan......Er wordt geen product gestort dus van overproductie is geen sprake, alles wordt verhandelt en opgeëten.

Of registreer je om te kunnen reageren.