Home

Achtergrond 286 x bekeken 1 reactie

Minder problemen afkalven bij 100-dagenaanpak

Het aantal problemen met melkziekte en het afkalven van melkkoeien daalt volgens Agrifirm fors bij een vernieuwde honderddagenaanpak van de laatste week van de lactatie tot 9 weken na het afkalven.

Mengvoerfabrikant Agrifirm deed hier onderzoek naar op het proefbedrijf Waiboerhoeve van de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit.

Het percentage melkziekte daalt bij tweedekalfskoeien van 2,5 naar 0 procent door de nieuwe aanpak. Bij de oudere koeien zakt het percentage van 19 naar 7 procent. Bij de vaarzen daalt het percentage nageboorteproblemen van 12 naar 5 procent. Het percentage halveert bij tweedekalfs koeien naar 6 procent. Bij de oudere koeien heeft 4 procent last van nageboorteproblemen na de honderddagenaanpak, daarvoor lag dit op 19,5 procent.

De Waiboerhoeve past de vernieuwde aanpak van Agrifirm sinds oktober 2007 toe. Dit houdt in dat de koeien tijdens de droogstand een structuurrijk en energie-arm rantsoen met veel stro krijgen. De dieren beginnen een week voor het droogzetten met dat rantsoen. ”De koeien geven hierdoor minder melk, waardoor het droogzetten beter verloopt”, aldus bedrijfsleider Jan Bloemert van de Waiboerhoeve.

Zo’n anderhalve week voor het afkalven krijgen de koeien naast het droogstandrantsoen Prestart-brok bijgevoerd. Deze brok zorgt ervoor dat de pens voorbereid is op de komende lactatie. De brok voorkomt leververvetting en zuchtvorming.

”Als de koeien afkalven, geven ze weinig melk. De biest is bovendien veel dikker en geconcentreerder. Daardoor verliest een koe minder mineralen en calcium, blijft ze fitter en lijdt de uier minder. Het is funest als een koe te snel opstart. Als je snel te veel melk hebt, stijgt de kans op pensverzuring, klauwbevangenheid en zoolzweren”, legt Bloemert uit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wop

    Agrifirm doet alsof het iets nieuws is, wanneer je bij de tijd was en een cursus had gevolgd bij Joost te Veer, wist je al dat het zo moest. Het gaat nu om de praktische invulling van deze strategie op je eigen bedrijf! Mooie uitdaging voor de toekomst!

Of registreer je om te kunnen reageren.