Home

Achtergrond 342 x bekeken 2 reacties

Milieuvergunning grootste pluimveebedrijf vernietigd

De Raad van State heeft vandaag de milieuvergunning van het grootste pluimveebedrijf van Nederland ongeldig verklaard.

Het bedrijf Van Deurzen in het Gelderse Groesbeek telt 300.000 kippen. Volgens de Raad van State veroorzaakt het bedrijf onacceptabele stank en had de vergunning nooit mogen worden verleend.

Tegen de milieuvergunning was bezwaar gemaakt door bewoners van een villapark, een sportclub, een dierenwelzijnsorganisatie en enkele omwonenden. Allen menen dat het pluimveebedrijf te grote stankoverlast veroorzaakt.

In mei 2007 verleende het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek een milieuvergunning aan het bedrijf. De Raad van State concludeert na de situatie ter plaatse te hebben beoordeeld dat inderdaad sprake is van overmatige stank. De raad vernietigt daarom de afgegeven vergunning. De gemeente moet verder de proceskosten vergoeden aan de klagende partijen.

Stichting Wakker Dier is blij met het besluit van de Raad van State. Volgens de organisatie kunnen de hele grote stallen en pluimveebedrijven zich door gebrekkige wetgeving makkelijk ontwikkelen. Dergelijke bedrijven overtreden echter stelselmatig de milieunormen, stelt Wakker Dier.

De omwonenden zijn eveneens verheugd met de uitspraak. De bezwaarmakers protesteerden al jaren tegen pluimveebedrijf Van Deurzen. De kwestie kwam al eerder aan de orde bij de Raad van State. De gemeente Groesbeek verleende tot nu toe echter steeds een milieuvergunning.

De gemeente liet vanmiddag in een reactie weten vanaf nu 'handhavend' te gaan optreden. "Dat betekent dat de kippen weg moeten van het bedrijf'', zegt een gemeentewoordvoerder. Wanneer de kippen worden verwijderd, is nog niet duidelijk. Dat is onder meer afhankelijk van de legcyclus van de kippen, aldus de gemeente.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jeroen

    Ik ben voor de grotere bedrijven, maar als de mensen uit een villapark tegen zijn, kun je het wel vergeten....Dat win je als veehouder nooit!?

  • no-profile-image

    Gert

    De omgekeerde wereld want volgens mij zaten niet de kippen maar de mensen illegaal permanent te wonen in hun recratiewoning? En wie betaald deze schade? de burgers in Groesbeek ? 20 miljoen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.