Home

Achtergrond

Milieudefensie zet metingen residuen op fruit op rijtje

Wie wil weten of er op groente en fruit restanten van bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen, kan vanaf vandaag terecht op de internetpagina weetwatjeeet.nl.

Milieudefensie, Natuur en Milieu en Goede Waar & Co maken op de site de resultaten bekend van metingen die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tussen juli 2006 en juli 2007 deed in supermarkten. Consumenten kunnen zien welke supermarkten de schoonste waar aanbieden, welke groente- en fruitsoorten het meest zijn vervuild en uit welke landen die producten komen, aldus de initiatiefnemers.

Zij stellen dat in Nederland geteelde groente en fruit veruit het schoonst zijn. Van de grote supermarkten vinden zij Lidl en Super de Boer relatief het best, terwijl Dirk van de Broek en C1000 vaak zwaar vervuilde producten aanbieden.

De organisaties maken zich zorgen over de toegestane hoeveelheden reststoffen die niet goed zouden zijn voor jonge kinderen. Ze vragen het kabinet dan ook om strengere eisen, ”om onnodige risico’s te voorkomen”.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt dat Milieudefensie mensen onterecht bang maakt en ”volkomen onterecht” de indruk wekt dat de volksgezondheid in gevaar is. ”Milieudefensie werkt met compleet andere maatstaven dan de overheid en wetenschappers”, aldus het CBL, dat stelt dat ook de VWA aangaf dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Het CBL rept van een lastercampagne. ”De supermarkten kopen groente en fruit in volgens de normen van de wet. Als blijkt dat bepaalde groente en fruit niet voldoen aan de eisen, verkopen de supermarkten de producten niet.”

Lees ook: 'Importappel schoner dan eigen appel'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.