Home

Achtergrond

Meten met twee maten

Nu de Tweede Kamer zich lijkt neer te leggen bij het besluit van landbouwminister Verburg om private laboratoria taken te ontnemen op het gebied van quarantaine-onderzoek, maken deze bedrijven zich grote zorgen.

Met name De Groene Vlieg, maar ook de andere labs, vrezen inkomstenderving en kunnen gedwongen ontslagen niet uitsluiten.

Waar is dit voor nodig? Het moet van Brussel, zegt Verburg. Europa schrijft voor dat de onderzoekshandelingen geen commerciële belangen mogen dienen. Zowel de Tweede Kamer als de laboratoria twijfelen aan die lezing. Het parlement heeft zich echter laten overtuigen door het argument dat anders Plantkeur op de tocht komt te staan.

De labs gaan daar niet zo makkelijk in mee. De Groene Vlieg zegt naar de rechter te stappen en financiële compensatie te eisen. Volgens de bedrijven is er geen reden om hen die werkzaamheden af te nemen. Zij hebben er immers belang bij dat de controles goed gaan. Bovendien zullen de kosten voor de boer alleen maar oplopen.

Daar hebben zij gelijk in. Als een lab de boel bedondert, mag het rekenen op grote schadeclaims en boetes. Bovendien zijn er na de bemonstering op het bedrijf ook nog andere controlemomenten. Daar komt nog eens bij dat in de vleessector postmortemkeuringen door een private organisatie wel zijn geaccepteerd. En dat lijkt op meten met twee maten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.