Home

Achtergrond

Melken, melken, melken (2)

Hongarije heeft circa 350.000 melkkoeien, het quotum wordt slechts voor 70 tot 75 procent volgemolken. Desondanks wordt op grote schaal melk geëxporteerd.

Een van de grotere zuivelfabrieken in Hongarije heeft een Nederlandse moeder: Friesland Foods. Vorig jaar heeft Friesland Foods een grote reorganisatie doorgevoerd. Daarbij zijn in Hongarije twee fabrieken afgestoten. In Debrecen (Oost-Hongarije) staat nu een moderne, efficiënte fabriek. Nederlanders weten goed wat lekkere melkproducten zijn, dus ik hoop dat de heren in Hongarije ooit hopjesvla gaan maken. Vla is een product dat de Hongaren niet kennen. Wél hebben ze hier zeer lekkere producten als ‘Túró crème’ en ‘Túró Rudi’, heerlijke chocoladerepen gevuld met kwarkcrème (túró). Volgens mij zouden dat in Nederland ook kaskrakers kunnen worden. Wellicht een ideetje voor de nieuwe Friesland-Campina-combinatie?

Melkquotum

Het Hongaarse melkquotum wordt voor slechts 70 tot 75 procent volgemolken. Desondanks wordt op grote schaal melk geëxporteerd, omdat de melkprijzen in het buitenland hoger liggen dan in Hongarije. De melkhandel is toch een aparte markt, zeker in tijden van krapte. Blijkbaar kunnen en willen de Hongaarse zuivelaars geen goede prijs betalen om de melk in het land te houden. De melk wordt met tientallen vrachten per week het land uitgereden. Diverse supermarktketens halen goedkope zuivel uit het buitenland. Dus ook in de zuivelsector zijn het de grote melkfabrieken en supermarkten die de producenten het mes op de keel zetten.

Voerkosten

Dit klinkt ons, vrije varkenshouders, zeer bekend in de oren. Een kilo varkensvlees is al geruime tijd goedkoper dan een liter brandstof. En brandstof moet biodiesel of bio-ethanol bevatten, beide zijn alleen levensvatbaar met behulp van grove subsidies. Om dat biospulletje te maken, worden massaal graan en zonnebloem/raap gebruikt. Met als gevolg dat veehouders, en met name varkenshouders, worden opgescheept met bizar hoge voerkosten. Hoe krom kan de politiek zijn?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.