Home

Achtergrond 2 reacties

'Megastal kan vooruitgang zijn'

Megastallen stuiten niet op voorhand op bezwaren.

Ze kunnen, onder randvoorwaarden, zelfs een verbetering betekenen voor milieu, dierenwelzijn en diergezondheid en landschap.

Dat concluderen Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA), Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) en RIVM in een gezamenlijk rapport aan de Kamer. Die had om advies gevraagd vanwege de maatschappelijke onrust over de komst van megastallen.

Het RIVM, dat de gevolgen voor de volksgezondheid belicht, is nog het meest kritisch over de megastallen. Ze zouden namelijk het risico op het overdragen van ziekten van dieren op mensen (zoönosen, als influenza en salmonella) kunnen vergroten.

Maar ook dat risico is te verminderen, door een gesloten bedrijfsvoering en voldoende afstand tussen bedrijven. De vestiging van megabedrijven brengt complexe en omvangrijke vragen met zich mee, waarvoor gemeenten onvoldoende zijn toegerust, aldus de RLG. Besluiten moeten daarom op regionaal niveau worden genomen, vooral door de provincies.

De instituten gaan bij een megabedrijf uit van een bedrijf van tenminste 500 Nederlandse Grootte Eenheden. Dat komt overeen met 12.500 vleesvarkens of 2.000 zeugen, 185.000 legkippen of 360.000 vleeskuikens op één locatie. Er zijn nu enkele tientallen megabedrijven, schat het MNP.

Lees ook Megastal biedt kansen voor milieu en welzijn

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    peters

    Het blijft bioindustrie waar geen burgers kunnen wonen dus koop deze weg.

  • no-profile-image

    Rianne Memelink

    Zelfde verhaal als gisteren alleen in een positiever jasje. De redactie leest de berichten dus ook :D

Of registreer je om te kunnen reageren.