Home

Achtergrond 8 reacties

Megastal biedt kansen voor milieu en welzijn

Door de bouw van megastallen ontstaan er kansen voor het verbeteren van zaken als milieu, landschap en de gezondheid en het welzijn van dieren.

Dat blijkt uit analyses die vier adviesorganisaties hebben opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer. De bijdragen zijn gebundeld in het rapport Megabedrijven in de intensieve veehouderij. De landbouwspecialisten in de Tweede Kamer nemen de onderzoeksresultaten vanmiddag in ontvangst.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor de risico's van de bouw van bedrijven met meer dan 2000 zeugen, 12.500 vleesvarkens, 185.000 kippen of 360.000 vleeskuikens. Bij dergelijke aantallen dieren op één bedrijfslocatie is volgens de adviesorganisaties sprake van een megabedrijf.

"De ontwikkeling naar megaveehouderijen kan ertoe leiden dat infectieziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn, meer gaan voorkomen'', aldus het RIVM. "Deze bedreiging is te verminderen wanneer aan de schaalvergroting extra voorwaarden worden gesteld. Hierbij moet men denken aan voldoende afstand tussen bedrijven, geen combinatie van varkens en kippen op één locatie en een minimaal gebruik van antibiotica.''

"Het stalontwerp en de bedrijfsvoering moeten gericht zijn op een zo klein mogelijk risico op introductie en verspreiding van micro-organismen'', vervolgt het instituut. "Gesloten bedrijven, die zoveel mogelijk van start tot slacht op één locatie werken, kunnen verspreiding van infectieziekten voorkomen.''

Volgens het Milieu- en Natuurplanbureau is er geen sprake van dat megabedrijven het milieu schaden. "Milieunormen dwingen megaveehouders tot toepassing van luchtwassers, waardoor de nationale emissie zelfs licht zal dalen'', voorziet het MNP. Met de komst van magastallen verdwijnen daarbij kleinere stallen uit de omgeving van woonkernen en natuurgebieden.

"In de naaste omgeving van nieuwe bedrijven nemen milieuhinder door geur en fijn stof, ammoniakdepositie op natuur en aantasting van het landschap wel toe'', omschrijft het MNP de keerzijde van de schaalvergroting. "De voordelen zullen per saldo opwegen tegen de nadelen, mits de dierenaantallen gereguleerd blijven door beleid en oude stallen worden gesloopt.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ton

  Sorry Henk, ik was vergeten te vermelden je opvatting volledig te delen, en noemde enkel Jan. Je pakt het probleem inderdaad treffend bij de kop aan.

 • no-profile-image

  jan

  Precies Henk, daar pak je het probleem bij de kop.
  Het word tijd dat we massal ons abonnement op zeggen!
  Wat moet die burger wel niet denken als zij dit artikel van AGD leest. Die boeren, stelletje.............!!!!!
  Dit word nu met de digitale mogelijkheden zo overal opgepikt en geplaatst op site"s welke niet zo boer mined zijn.

 • no-profile-image

  Gert

  Als jullie als redactie van het Agd nou eens een voorbeeld nemen aan de NOS die als kop zetten: Megastal niet slecht voor het milieu. Deze ongenuanceerde stemmingmakerij hoort niet thuis in een agrarische media(macht). Let op dat deze uitspraken de komende jaren blijven hangen. Dat ene varken en die enkele kippen van ons keuterboerderijtje van vroeger geeft natuurlijk geen enkele risico's ??? Wat een kul argument.

 • no-profile-image

  willem

  Lang leve de AGRI PRIVE!
  Op radio 2 was vanochtend het bericht dat mega stallen juist beter met milieu en welzijn ( lees vooral verzorging) omgaan. Wat meld de agri wereld zelf!!!! Precies het omgekeerde.
  Het wordt tijd dat de redactie zich orenteerd bij de doelgroep en zich niet wil profileren als de jounalistieke upperclass.

 • no-profile-image

  Redactie AGD.nl

  Dit bericht is gemaakt door persbureau ANP. Het ANP stak met zijn kop in op één aspect van het onderzoek. Na overleg op de redactie hebben wij besloten een nieuwe kop boven het bericht te zetten die een andere kant van het verhaal belicht.

 • no-profile-image

  ton

  Nee redactie, ik ben het met Jan eens. Ook mij valt het op dat jullie in berichtgevingen vaak suggestieve en verkeerde koppen gebruiken. Daarbovenop valt op dat reacties óf direct worden verwijderd óf een korte plaatsingsduur hebben als met goede argumenten stellingen van andere partijen onder vuur worden genomen. Er valt voor jullie een hoop te verbeteren om te komen tot objectieve journalistieke berichtgeving.

 • no-profile-image

  Henk

  SUPERBOERDERIJ GOED VOOR HET MILIEU kopte De Telegraaf vanmorgen.
  De wijze van benadering van items die actueel zijn in de landbouw is door het AGD vaak negatief en links geengageerd. Onvoorstelbaar dat een krant die pretendeert de nieuwsgaring van de agrarische sector te plegen, zich met dergelijke negatieve uitlatingen naar de sector en het publiek manifesteert.
  Onder het motto: Hoera, weg met ons.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Alweer een onderzoek waarvan we de centen beter hadden kunnen besteden.
  In Oost-Europa noemen we dit verborgen werkeloosheid. Vervanging van oude stallen door nieuwe en daarbij het totaal aantal dieren niet verhogen is nog altijd goed geweest. Er zijn weinig stallen gebouwd waar niet extra eisen aan gesteld zijn. Maar lang leve de bureaucratie en de onderzoekers en instituten en ambtenaren die ervan moeten leven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.