Home

Achtergrond 198 x bekeken

Makkelijker export bespaart EU-bedrijven miljarden

Het bedrijfsleven in de EU kan tot 150 miljard euro per jaar besparen dankzij makkelijker toelating van goederen in andere EU-landen.

Dat concludeert Europarlementslid Toine Manders (VVD) vandaag uit een akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-landen. Het parlement stemt donderdag vrijwel zeker in met het akkoord.

"Een enorm voordeel. Hiermee verdienen we ruim de hele jaarbegroting van de EU terug'', berekent Manders. "Niemand kan dus nog zeggen dat de EU duur is.''

Doel is de handel te vergemakkelijken in een groot aantal goederen waarvan de technische eisen nog niet door de EU zijn geharmoniseerd. Nu mogen fietsen, containers, ladders, waterkokers en stellingen nog niet zomaar in een ander EU-land worden verkocht.

EU-landen kunnen de goederen alleen nog weren als ze schadelijk zijn voor het milieu of volksgezondheid. EU-commissaris Günter Verheugen (Industrie) meldde dinsdag nog de controle te verscherpen op de veiligheid van producten. Bedrijven mogen nu de letters 'CE' plaatsen op producten die ze veilig genoeg vinden voor Europeanen.

Europarlementslid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) juicht de scherpere controle toe. Ze wijst op de gebreken die vorig jaar bleken met Chinees speelgoed. "Natuurlijk moeten we in Brussel niet over alle technische details discussiëren, maar essentiële voorwaarden moeten we wel in wetten vastleggen.''

Het EU-parlement en de Europese Commissie zien niets in een apart Europees veiligheidskeurmerk. Europarlementslid Bert Doorn (CDA): "Een verplicht Europees veiligheidsmerk riskeert veel extra lasten voor bedrijven en de meerwaarde hiervan is nog niet bewezen. Betere controle van de CE-aanduiding volstaat.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.