Home

Achtergrond 274 x bekeken

Maak een MVO-verslag

Veel bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De ondernemer neemt milieumaatregelen, bespaart energie, voert een sociaal personeelsbeleid, investeert in welzijn van zijn vee, onderhoudt landschap of natuur en verbreedt soms zelfs tot zorgverlening op zijn bedrijf. Met het maken van een MVO-verslag kan hij zijn klanten, overheden en andere relaties eenvoudig hierover op de hoogte brengen. Enkele tuinbouworganisaties ontwikkelden samen een internettoepassing voor dit doel.

Het Productschap Tuinbouw, FresQ, Eco Systems en CSR Academy ontwikkelden samen een applicatie voor een MVO-verslag voor een glastuinbouwbedrijf. MVO is ook bekend als duurzaam ondernemen of PPP (Planet, People, Profit). Door het beantwoorden van vragen over de strategie van het bedrijf en de manier waarop het met werknemers, milieu en maatschappij omgaat, worden automatisch teksten, tabellen en grafieken gemaakt.

De resultaten uit de applicatie zijn dan te gebruiken in een (jaar)verslag, brochure of een ander communicatiemiddel om te laten zien wat de onderneming doet. Ook krijgt de ondernemer zo zelf beter inzicht in zijn bedrijf op het gebied van MVO en doet nog ideeën op. Volgens het Agrarisch Dagblad hadden al tien tuinders belangstelling.

Wellicht is het ook een idee om een dergelijk systeem voor andere soorten bedrijven te ontwikkelen. Hier zouden diverse adviesbedrijven en accountantskantoren een rol in kunnen spelen, als ze het al niet voor zichzelf doen.

De module MVO onder glas is te vinden op www.mvoonderglas.nl met varianten voor verschillende teelten. Ook kan een voorbeeldverslag bekeken worden van een bedrijf met tomaten. Op woensdagmiddag 5 maart 2008 is er een bijeenkomst waar ondernemers onder begeleiding een start kunnen maken met hun verslag. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan bij Danielle Vreedzaam van het Productschap Tuinbouw via email d.vreedzaam@tuinbouw.nl.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘mvo’

Lees ook Agrocount studiebijeenkomst over nevenactiviteiten in de agrarische sector

Meer informatie Module voor een verslag ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen onder glas’

Meer informatie AGD.nl: Glastuinders naar buiten met maatschappelijk jaarverslag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.