Home

Achtergrond 359 x bekeken

Lichte toename gele uien

Het areaal gele zaaiuien wordt dit seizoen naar verwachting minstens even groot als vorig jaar.

Dat is een voorlopige schatting op basis van ruim 90 procent van de zaadbestellingen. Daarentegen komen er minder rode zaaiuien. De grootste leverancier De Groot en Slot verwacht dat het areaal gele uien dit jaar licht toeneemt en het areaal rode uien iets terugloopt, waarmee het totale areaal zaaiuien waarschijnlijk op hetzelfde niveau komt als in 2007.

Toen piekte het totale areaal zaaiuien op 20.148 hectare, een record. De Groot en Slot is marktleider, circa 70 procent van de gele zaaiuien en 90 procent van de rode zaaiuien komt van deze firma.

Ook Nickerson-Zwaan denkt dat het areaal zaaiuien in 2008 zeker hetzelfde zal zijn als in 2007 en zelfs neigt naar een lichte uitbreiding. "Het bouwplan is bij sommige telers nog niet rond. Er komen nog steeds bestellingen voor zaad binnen", zegt André Boot.

Syngenta Seeds verwacht eveneens een iets groter areaal. "Ik denk dat met name de Noordelijke provincies uitbreiden", zegt uienspecialist Anthon Bom. In Flevoland verwacht hij een lichte uitbreiding en het Zuidwesten een kleiner areaal. "Wij schatten dat er een kleine groei in het areaal zit van 0 tot 5 procent."

Zaadleveranciers Hoza en Seminis gaan uit van een zeer geringe afname van het areaal. Seminis denkt dat het areaal zaaiuien tussen de 19.000 en 20.000 hectare uitkomt, een kleine achteruitgang ten opzichte van 2007.

Of registreer je om te kunnen reageren.