Home

Achtergrond

'Lagere kosten vervoer graan geven meer handel'

De transportkosten voor graan vallen dit jaar lager uit dan vorig jaar. Dat bevordert de internationale handel in graan.

Volgens Anne Broekema, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren, kostte het in 2006 ongeveer 15 euro om een ton graan te verschepen van Zuid-Amerika naar Europa. "In 2007 lag dat op 90 euro. China vroeg zoveel laadruimte voor de export van producten dat de transportkosten flink zijn opgelopen."

Broekema verwacht dat de transportkosten dalen. "Het vervoer van een ton graan van Zuid-Amerika naar Europa komt dit jaar op 60 euro per ton. China produceert dit jaar meer eigen graan en heeft minder laadruimte nodig voor de import. Bovendien zijn als gevolg van de gestegen transportkosten meer schepen gebouwd."

De graanhandel wordt vooral bepaald door vraag en aanbod, zei Broekema op de themadag Granen in Wageningen. "De gestegen vraag heeft geleid tot meer handel. Ook de productie van biobrandstof vraagt om graan."

Of registreer je om te kunnen reageren.