Home

Achtergrond 1 reactie

LTO teleurgesteld over subsidie mestvergisting

LTO Nederland heeft teleurgesteld gereageerd op de bekendmaking van het subsidietarief voor mestvergisting.

Volgens Henk Brink, woordvoerder energie, is co-vergisting op deze wijze niet rendabel.

Minister Maria van der Hoeven maakte donderdag de subsidiebedragen voor 2008 bekend voor vormen van duurzame energie. Voor mestvergisting is dat bepaald op 5,3 cent per kilowattuur.

"Ik heb me kunnen bedwingen een gat in de lucht te springen van enthousiasme", aldus Brink met een noordelijk gevoel voor understatement. Volgens Brink gaat EZ uit van een kostpijs van 12 cent per kilowattuur, waar een bedrag van circa 15 cent in de rede had gelegen.

Het enige positieve vindt hij vooralsnog de looptijd van de subsidie, die is bepaald op twaalf jaar.

Minister Van der Hoeven heeft de conceptregelingen met de subsidiebedragen voorgelegd aan de Kamer. LTO zal zich nu tot de Kamerleden wenden, zegt Brink, om de minister op andere gedachten te brengen.

Lees ook Tarieven subsidie duurzame energie bekend

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  P.Mestverdeler

  de subsidie is te weining ten opzichte van de kostprijs van mestvergisting en daarom zal lto de kamerleden gaan raadplegen.
  Een lto kan beter vechten voor kostendekkende opbrengstprijzen van veeteelt.
  Ik heb vorig jaar van deze club niet gehoord om kamerleden te benaderen omdat de melkprijs voor de boeren te ver onder de kostprijs lag.
  Ik heb nog een artikel uit stal en akker waarin staat dat campina de melkprijs in juli 2007 ging verhogen vanwege de liqiditeidspositie van haar melkveehouders.
  Als er goede prijzen gerealiseerd worden voor de primaire producten dan kunnen wij de mestkosten zonder subsidie gemakkelijk betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.