Home

Achtergrond 287 x bekeken

LTO Twenterand vreest plannen blauwe stad in Twente

Een 'blauwe stad' in het veenkoloniale gebied van de gemeente Twenterand is mogelijk.

Dat blijkt uit een studie van de Regio Twente en het graafschap Bentheim. De lokale LTO is furieus maar gelooft niet dat de plannen doorgang vinden.

Al sinds jaren wordt nagedacht over de ontwikkeling van de kanalen vlakbij de dorpen Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar. De succesvolle afronding van de haalbaarheidsstudie dient volgens de overheden "als basis voor verdere besluitvorming".

In de plannen wordt gesproken over een zoekgebied van 2400 hectare met als centrum Westerhaar. Hiermee is het gebied enkele malen groter als de 'blauwe stad' die reeds in Groningen is gerealiseerd. Het water trekt volgens de betrokken partijen 30 procent meer recreanten aan.

Volgens voorzitter Henk Aalderink van LTO-Twenterand is het plan "waanzin ten top". "Kijk, in dat deel van Groningen was de landbouw al enigszins op zijn retour. Hier is de sector van gigantische betekenis voor de economie. Het zou economische zelfmoord betekenen."

Volgens Aalderink zijn niet alleen moderne bedrijven talrijk maar komen er ook nieuwe bedrijven bij. Het is een regio met vooral veel melkveehouders. Aalderink: "Ik geloof nooit dat dit doorgaat. Teveel moet wijken voor recreatie en natuur. Jammer dat ze dergelijke dure studies doen."

De kosten komen volgens de organisaties neer op 54 miljoen euro. De Universiteit Twente stelde eerder echter vast dat de kosten hoger liggen dan gedacht. Aalderink ziet bij doorgang de toekomst van de landbouw in de regio somber in: "dan zitten we ingeklemd tussen LOG en water."

Of registreer je om te kunnen reageren.