Home

Achtergrond 179 x bekeken

LTO Noord Gelderland pleit voor andere herbegrenzing EHS

LTO Noord Gelderland doet een dringend beroep op de provincie om de plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) grondig te herzien.

De herbegrenzing moeten zo worden aangepast dat 50 procent van de veehouders zich buiten de 250 meter bevindt.

Wanneer de WAV-kaarten inderdaad worden aangepast hebben de betreffende veehouders niet langer met een ammoniakplafond te maken. Voorzitter Ben Lichtenberg vindt dat de Wet ammoniak Veehouderij (WAV) hiervoor beleidsmatige openingen biedt.

De grondslag voor wijziging van de WAV-kaarten ligt volgens de bestuurder in de wijziging van de wet vorig jaar. De wetswijziging was het gevolg van de motie Schreijer-Pierik. Alleen uiterst kwetsbare gebieden mogen volgens de wijziging worden aangewezen.

Lichtenberg: "De provincie schat in dat ongeveer een derde van de veehouderijbedrijven buiten de 250 meter zone komt te liggen. Dat is aanmerkelijk minder dan de halvering waar de Tweede Kamer vanuit is gegaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.