Home

Achtergrond 159 x bekeken

Kustwacht ruimt olievlek voor kust op

De Kustwacht is zondagavond begonnen met het opruimen van een grote olievlek voor de kust van Scheveningen.

Waar de olie vandaan komt, is niet bekend, De substantie drijft zo'n 30 kilometer voor de Haagse kust. De kans dat de olie op het strand belandt, is klein.

Dat meldde een woordvoerder van de Kustwacht. Bij de ontdekking zondagochtend was de vlek ongeveer 9 vierkante kilometer groot. In de loop van de avond was dat al aanmerkelijk geslonken. In overleg met Rijkswaterstaat Noordzee werd het oliebestrijdingsvaartuig Arca ingezet. Het vaartuig was tegen 17.00 uur ter plaatse en wist tot het donker werd al een deel van de olie op te ruimen. Maandag gaat de schoonmaak verder. Hoe lang dat gaat duren is niet bekend. De waterpolitie is een onderzoek begonnen naar de herkomst van de olievlek.

De zegsman van de Kustwacht kon niet uitsluiten dat zeevogels worden bedreigd door de zwarte drab, al heeft de bemanning van de Arca nog geen melding gemaakt van grote groepen vervuilde dieren.

Het vogelopvangcentrum Fûgelpits meldde zaterdag de handen vol te hebben aan met olie besmeurde zeevogels door een olievervuiling voor de Duitse Waddenkust. Een onderzoeker van het centrum noemde de vervuiling "de ernstigste in de laatste tien jaar''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.