Home

Achtergrond

'Koudnevel remt kieming aardappelen'

De koudneveltechniek is een goede methode om het kiemen van aardappelen tegen te gaan.

De nieuwe techniek is gebruiksvriendelijker en heeft voordelen ten opzichte van de huidige veelgebruikte heetneveltechniek.

Die conclusie trekt gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Certis, op basis van meerjarig onderzoek dat is uitgevoerd op het PPO-proefbedrijf De Eest in Nagele. Vrijdag konden de verschillende methoden van kiemremming worden bekeken op het proefbedrijf.

Het kiemremmingsmiddel GroStop (chloorprofam) wordt op de aardappelen gebracht tijdens het inschuren, zegt Fokke Smit, technisch adviseur bij Certis. "Dat is de beste methode om aardappelen lange tijd kiemvrij te houden. Maar bij sommige rassen, vooral bij onvoldoende afharding, kan schilbrand ontstaan. Dat is nadelig voor de kwaliteit."

Een alternatief is het toedienen van de kiemremmer GroStop in de bewaring een paar weken na het inschuren. Tot nu toe wordt daarbij vooral de heetneveltechniek toegepast. Smit: "Het nadeel hiervan is de bewerkelijkheid. Ook is er risico op brand. En er komt CO2 in de bewaarplaats. Dat is nadelig voor de bakkwaliteit."

Daarom ontwikkelde Certis GroStop Innovator voor de koudneveltechniek, zegt Smit. "GroStop Innovator toegepast met koudneveltechniek is een goede vervanger van de heetneveltechniek met een vergelijkbare werking. Er is geen brandrisico en er komt geen CO2 in de bewaring. De methode is niet duurder dan de heetneveltechniek."

Of registreer je om te kunnen reageren.