Home

Achtergrond 180 x bekeken

Kosovo roept onafhankelijkheid uit

In Kosovo heeft het parlement zondagmiddag eenzijdig de onafhankelijkheid van Servië uitgeroepen. Dat gebeurde tijdens een buitengewone zitting van het parlement in Pristina.

Het parlement stemde unaniem in met de onafhankelijkheidsverklaring die door premier Hashim Thaci was voorgelezen. In de verklaring staat dat Kosovo "een onafhankelijke en soevereine staat'' is. De 104 aanwezige parlementariërs stemden ook in met een nieuwe nationale vlag en volkslied.

"Op deze dag hebben we lange tijd gewacht'', zei Thaci eerder, die als guerrillastrijder in de jaren negentig tegen de Servische overheersing vocht. Hij bracht een eerbetoon aan de gevallenen in de onafhankelijkheidsstrijd van de etnisch Albanese meerderheid in Kosovo.

"Kosovo slaat een nieuwe bladzijde in zijn geschiedenis om. We zijn toegewijd aan een democratische staat voor alle burgers, in samenwerking met de internationale gemeenschap'', zei parlementsvoorzitter Jakup Krasniqi bij het begin van de sessie. Ook de Kosovaarse president Fatmir Sejdiu voerde het woord.

Naar verwachting zullen de VS en de meeste EU-landen snel Kosovo erkennen. Servië en Rusland zijn tegen de afscheiding van de Servische provincie. De meeste Kosovaren zijn van Albanese afkomst, maar 10 procent is Servisch.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.