Home

Achtergrond

Kolenprijs stijgt naar record

De kolenprijs is vandaag naar een record gestegen. Eén ton kost nu meer dan 115 dollar, een stijging van 23 dollar ten opzichte van een week geleden.

Belangrijkste oorzaak vormt de kou in China, dat de export voor twee maanden heeft opgeschort. Ook andere exporteurs hebben problemen.

China is de grootste kolenproducent ter wereld en ook de grootste verbruiker. Bijna 80 procent van de energie wordt opgewekt in kolencentrales. In verband met de vrieskou heeft het land de kolen nu zelf hard nodig. Door de kou zijn er ook problemen met het transport ontstaan.

Op een handelsplatform in het Australische Newcastle is de kolenprijs nu op 116,44 dollar gekomen. Dit jaar is de prijs al 21 procent gestegen en analisten denken niet dat er aan de prijsstijgingen een einde komt. Helemaal nieuw zijn de prijsstijgingen niet. Over heel 2007 ging de prijs van kolen met bijna driekwart omhoog.

Behalve in China zijn er ook problemen in Zuid-Afrika, waar als gevolg van stroomuitval kolenmijnen moesten worden stilgelegd. De Australische deelstaat Queensland heeft te kampen met zware regenval en overstromingen. De aanvoer van kolen uit die regio is daardoor verstoord geraakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.