Home

Achtergrond

Koeien genieten van vroege voorjaarszon

De 25 koeien van de melkveehouders Jos en Fons Gilissen in het Limburgse Oud-Caberg genieten van het vroege voorjaarszonnetje.

De 25 koeien van de melkveehouders Jos en Fons Gilissen in het Limburgse Oud-Caberg genieten van het vroege voorjaarszonnetje. Zij konden gisteren door het mooie weer vroeg in het jaar even de wei in. Normaal gesproken gaan de dieren pas half maart naar buiten.
De dieren lopen op een perceel raaigras. "Dat gras groeide door de hoge temperaturen zo hard, dat we de koeien snel naar buiten hebben gedaan om ze te laten grazen", vertelt Jos Gilissen. Later gaat hij met zijn broer aardappelen op het perceel telen. Foto Twan Wiermans

Loonbedrijf Heyboer zaait wortelen bij akkerbouwer Custers in Biddinghuizen. Volgens Heyboer-directeur Foort Sandee is het zaaien erg vroeg gestart dit jaar. "Het betreft gediepploegde grond, waardoor het veel zand bevat. Bovendien is het perceel goed ontwaterd. De akkerbouwer heeft afgelopen weekeinde de ruggen gefreesd. Maandag en dinsdag zaaien we de wortelen. De wortelen zijn bestemd voor de vroege versmarkt. Als je vroeg kunt oogsten profiteer je vaak van betere prijzen." Foto Axipress

Vrachtwagenchauffeur Tony Willems lost een lading van 36 kuub zeugenmest bij Tije Altenburg in Oldeboorn in Friesland. De vracht is afkomstig van varkenshouder René Wassenberg uit het Brabantse Boekel. Willems rijdt voor mesthandel Schipstal BV in Mill in Brabant. Melkveehouder Altenburg is gestopt met melken sinds zijn mestvergister volop draait op mest en mais en restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. Hij produceert gas, die wordt omgezet in elektriciteit. Overtollig stroom gaat naar het elektriciteitsnet. Foto Alex de Haan

Medewerkers van biologisch landbouwbedrijf Bakker Bio in het Friese Munnekezijl vullen kistjes met pootaardappelen. Bakker Bio teelt dit jaar 12 hectare pootgoed, zegt Jan-Willem Bakker. "We telen twee rassen. We doen nu het ras Ditta in de kiembakjes. Dat is een traag kiemend ras. Volgende week zijn de Agria's aan de beurt. We doen de aardappelen met de afzakmachine in de kiembakken. De aardappelen zijn in november al gelezen. Dat hoeven we niet opnieuw te doen." Foto Jan Bouwman

Fruitteler Jaco Merkens (links) uit Werkhoven plantte vorige week de eerste 4.700 bomen, goed voor zo'n 2 hectare van het nieuwe perenras Sweet Sensation. De fruitteler toonde zich tevreden over de bomenkwaliteit. Merkens is lid van de afzetorganisatie The Greenery in Barendrecht. In de komende maanden worden er volgens Bert Wilschut, relatiemanager bij The Greenery, in totaal 160.000 Sweet Sensation uitgeleverd. "Die uitbreiding moet er voor zorgen dat we over vier jaar ongeveer 420 hectare in productie hebben." Foto The Greenery

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.