Home

Achtergrond 1 reactie

Kloof kleiner maken

De biologische sector is voorloper in de land- en tuinbouw. Tenminste, dat claimt ze en er wordt vooral gepraat over hoe deze sector haar voorsprong kan behouden.

De vraag is echter of de biologische landbouw wel voorloper is. De sector maakt bewust geen gebruik van kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en bepaalde diergeneesmiddelen. Of je daarmee een voorloper bent is de vraag. De sector kampt met ziekten en plagen die in de gangbare landbouw eenvoudig overwonnen kunnen worden.

Op andere punten loopt de biologische sector duidelijk voorop. Back to basic is helemaal in en bij de haastige levenswijze van tegenwoordig neemt bij de consument de drang naar vroeger toe. Ondertussen wordt de vraag naar voedsel wereldwijd groter en in de gangbare landbouw is de productiecapaciteit nu eenmaal hoger dan in de biologische landbouw. Wat dat betreft kan gesteld worden dat juist de gangbare landbouw de methode van de toekomst is. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden: we willen een hoge productie die zo weinig mogelijk schade oplevert voor het milieu.

Eén ding is zeker. Het is tijd om de kloof tussen gangbaar en biologisch kleiner te maken. De biologische sector heeft met de BioVak het voortouw genomen om meer kennis uit te wisselen tussen de sectoren. In dit geval is de biologische landbouw dus duidelijk de voorloper.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Freek

    Da's een lastig geschreven stukkie om op te reageren, omdat er een aantal items langskomen. Dat de bio landbouw bijvoorbeeld last heeft van ziekten en plagen, daarvan wordt een probleem gemaakt door met name gangbaar. Steeds opnieuw wordt er geroepen dat er bijvoorbeeld salmonella in bio kip zit. Maar... er wordt onderzocht op antistoffen, wat alleen aantoont dat ze het gehad hebben. Antistoffen binnen krijgen is geen probleem, sterker nog het lichaam kan er gebruik van maken als er echte salmonelli's langs komen. Van phytophtora en valse meeldauw maken vooral de buren een probleem, die het overwaaien van sporen van die belagers wel een probleem vinden en van genetisch veranderd stuifmeel niet om nog maar een punt te noemen.
    Of je voorop loopt als je de markt volgt?? ik denk dat ze voorop lopen doordat ze de trend zetten! Voor die consumenten die daar ook voor kiezen maken ze het voedselpakket. De consumenten die liever wat minder betalen in de supermarkt zodat ze uitgebreid en ver weg op vakantie kunnen blijven gewoon het gangbare opeten. Waarom moet die kloof (als die er al is) dan weg??

Of registreer je om te kunnen reageren.