Home

Achtergrond 195 x bekeken

Klimrek Kas geeft 3 procent lichtwinst

TNO heeft met een uitbreiding op de IDT-lichtberekening de lichtdoorlatendheid van de Klimrek Kas bepaald.

De Klimrek Kas is een standaard traliekas met een grotere vakmaat. TNO heeft vastgesteld dat de standaard traliekas met een tralie en vakmaat van ieder 9,60 m, en een enkel scherm op de bovenligger, 3 procent meer licht oplevert. Door de vergrote vakmaat zijn er circa 50 procent minder lichtonderscheppende tralies en schermpakketten in de kas.

Met de door TNO aangepaste IDT-lichtberekening kan de kassenbouwer de lichtwinst van de kas exact bepalen. Het percentage is afhankelijk van het aantal schermpakketten. Indien naast een eerste scherm ook nog voor een tweede scherm gekozen wordt, neemt de lichtwinst ten opzichte van de referentiekas verder toe.

Een berekening met het Tomsim-programma laat zien dat een lichtwinst van 3 procent voor een teler met een kas van 4 hectare (tomaten) een extra rendement van 40.000 euro per jaar oplevert. Bij een gemiddelde levensduur van de kas van 17 jaar is dat 680.000 euro.

Naar verwachting zal komende zomer de bouw van de eerste Klimrek Kas starten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.