Home

Achtergrond

Klimaatopwarming Tibet zet door

De klimaatverandering in Tibet, het ’dak van de wereld’, zet door en kan leiden tot meer natuurrampen.

Dat meldt het Tibetaanse Metereologische Bureau op basis van nieuwe cijfers. Het afgelopen jaar lag de temperatuur in Tibet gemiddeld 1,2 graden boven het normale niveau. Ook vonden de vijf warmste winters van de afgelopen 35 jaar allemaal plaats na het jaar 2000.

Klimatologen beschouwen het hoog in de Himalaya gelegen Tibet als de barometer van het wereldwijde klimaat. Een temperatuurstijging daar, geeft een indicatie van de wereldwijde opwarming. Volgens de klimatologen stijgt de temperatuur in Tibet momenteel met ongeveer 0,3 graden Celcius in tien jaar.

Het klimaat in Tibet wordt gekenmerkt door extremen, met hete zomers en ijskoude winters waarbij de temperaturen ver onder nul schieten. Het klimaatinstituut vreest dat de opwarming zal leiden tot grote problemen. ”Smeltende gletschers, terugtrekkende sneeuwlijnen, uitgedroogde graslanden en groei van woestijngebied vormen een steeds grotere bedreiging voor het ecosysteem”, zei directeur Song Shayun tegen het Chinese persbureau Xinhua.

Overigens leidt niet alleen de wereldwijde opwarming tot milieuproblemen in het dunbevolkte gebied. Ook het snel groeiende toerisme laat steeds meer sporen na. Deze week werd bekend dat in 2007 ruim 4 miljoen toeristen de autonome regio bezochten. Voor het eerst in de geschiedenis was het aantal toeristen hoger dan het aantal inwoners (2,8 miljoen). Tibet telt inmiddels drie vliegvelden. Een vierde is in aanbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.