Home

Achtergrond 279 x bekeken

Kinderarts zoekt snot

Kinderarts Tina Faber is op zoek naar snot van kinderen tot één jaar.

Faber wil meer inzicht krijgen in het ontstaan en ziekteverloop van het RS-virus. Die luchtweginfectie hebben bijna alle kinderen als ze twee jaar zijn wel een keer gehad. "Voor een ziekte die zo wijd verbreid is, weten we er eigenlijk verbazend weinig vanaf'', aldus Faber van het Medisch Centrum Leeuwarden vandaag.

Faber wil met toestemming van de ouders viermaal snot afnemen bij tweehonderd kinderen tot één jaar. De kinderarts wil vooral weten of de kinderen vooral ziek zijn van het virus of van de stoffen die vrijkomen door de natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Faber hoopt met de resultaten van haar onderzoek een beter inzicht te krijgen en daardoor een gerichte behandeling te kunnen ontwikkelen. Nu is er eigenlijk geen behandeling.

Het onderzoek met de naam SNOTT'R verricht Faber samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en moet in 2009 afgerond zijn. Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel) is erg besmettelijk. De symptomen kunnen variëren van een snotneus tot heftige benauwdheid. Ongeveer 2 procent van alle baby's met RS belandt in het ziekenhuis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.