Home

Achtergrond 220 x bekeken

Kennisinstituut logische zet

De vorming van een topinstituut voor diergezondheid is niet alleen een logische, maar ook strategisch juiste stap.

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) haken daarmee uitstekend in op trends als schaalvergroting, verduurzaming, internationalisering en kwaliteitsverbetering in de hele voedselketen.

De structuur van de samenwerking mag dan nog niet helemaal vaststaan, duidelijk is dat de zelfstandige onderdelen veel beter gecoördineerd de actuele vraagstukken kunnen beantwoorden. De prioriteiten van die organisaties zullen dezelfde zijn, waardoor de lijn van theorie (Wageningen) naar praktijk (GD, praktijkcentra) wordt doorgetrokken. De centrale aansturing moet dus zorgen voor focus, zodat snellere en effectievere innovatie plaatsheeft in de Nederlandse veehouderij. Dat is essentieel om leidend te blijven in de wereld.

De nieuwe combinatie is het gevolg van boerenslimheid: waar een geïntegreerde aanpak opgeld doet in de primaire en verwerkende sector, hoort dat ook voor het onderzoek te gelden. Daarbij is het goed dat veehouders via de private organisatie GD een vinger aan de pols houden. Natuurlijk had de samenwerking nog breder kunnen zijn, met bijvoorbeeld de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Dergelijke stappen volgen ongetwijfeld later, want de wereld staat niet stil.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.