Home

Achtergrond

Kennis voor extra opbrengst bij semi-gesloten kas

Resultaten van drie verschillende onderzoeken moeten glastuinders bij de sturing van het kasklimaat in semi-gesloten kassen ondersteunen.

Vorig jaar werd duidelijk dat veel tuinders teleurgesteld waren over de bereikte uitkomsten bij het gesloten of geconditioneerd telen. Vooral bij glasgroentetelers vielen de verwachte meeropbrengsten tegen. Veel telers hebben onvoldoende kennis en ervaring om een echte omslag naar het semi-gesloten telen te kunnen maken.

Bij het onderzoek worden onder andere metingen bij drie tomatentuinders uitgevoerd, waarbij de effecten van verschillende teeltsystemen worden vergeleken. Een ander onderzoek moet de relatie tussen groei en klimaat uitdiepen. Een derde proef heeft tot doel de optimale teeltcondities bij paprika's in een semi-gesloten kas boven water te krijgen. De onderzoekers streven naar een productieniveau van 35 kilogram per vierkante meter.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.