Home

Achtergrond

'Kennis van ecosystemen in middelbaar onderwijs verouderd'

Hoewel in Nederland veel onderzoek wordt gedaan naar ecosystemen is de kennis op middelbare scholen blijven steken op het niveau van 1960. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse promovendus René Westra.

Westra onderzocht de inhoud van centrale examens, leerboeken en lesuren. Hij noemt de 'ecologische ongeletterdheid' opmerkelijk omdat in de maatschappij steeds vaker beslissingen worden genomen waarbij kennis van ecosystemen essentieel is.

De onderzoeker werkte zelf dertig jaar als docent biologie op Havo en VWO-niveau. Hij denkt dat het zogenaamde systeemdenken het onderwijs sterk van verbeteren. Hierbij leren de leerlingen te denken in verschillende organisatieniveaus zoals organisme, populatie en ecosysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.