Home

Achtergrond 162 x bekeken

Keniaanse partijen akkoord over stoppen geweld

De strijdende partijen in Kenia hebben overeenstemming bereikt over een raamwerk dat een einde moet maken aan het geweld dat de afgelopen vier weken al meer dan achthonderd levens heeft gekost.

Dat heeft bemiddelaar Kofi Annan gezegd. ,,We zijn het eens geworden over een agenda die zowel kortetermijn- als langetermijnzaken omvat'', zei de oud-topman van de VN. Vertegenwoordigers van president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga willen het geweld binnen twee weken beëindigen.

,,We zijn het eens geworden over agendapunten'', zei Musalia Mudavadi, een vooraanstaand oppositielid. ,,We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt op het eerste agendapunt. We roepen de mensen op alle illegale milities te ontbinden'', zei hij tegen persbureau Reuters.

Minister van justitie Martha Kurua zei dat stappen worden genomen om mensen en goederen te beschermen. Waarnemers noemen het akkoord een stap in de goede richting, maar wijzen er ook op dat de standpunten van Odinga en Kibaki nog ver uit elkaar liggen.

De partijen kwamen een vierstappenplan overeen dat een eind moet maken aan het geweld op zeer korte termijn. Het gaat onder meer om het stoppen van opruiende verklaringen en de ontwapening van bendes. Voor de lange termijn geldt een 18-puntenplan. Dan gaat het bijvoorbeeld om institutionele en landhervormingen en de bestrijding van de armoede.

Het geweld brak uit na de verkiezingen van 27 december. Volgens de oppositie werd Kibaki met fraude opnieuw tot president gekozen. Volgens internationale waarnemers verliep de verkiezing niet eerlijk. Na bekendmaking van de uitslag kwam het op grote schaal tot bloedvergieten. Honderden huizen gingen in vlammen op en 300.000 mensen raakten ontheemd.

Annan kreeg vrijdag steun van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Die verklaarde na overleg met oppositieleider Odinga en president Kibaki al ,,redelijk bemoedigd te zijn door de constructieve geest die heerste bij mijn gesprekken tot dusver''.

Ban omschreef het geweld in Kenia als ,,intolerabel en onaanvaardbaar'' en riep op ,,verder te kijken dan de partijbelangen''. Maar het geweld ging vrijdag gewoon verder. Volgens de BBC kostte de strijd op deze dag in West-Kenia aan achttien mensen het leven.

Eerder op de dag haalde Kibaki nog uit naar zijn tegenstanders. In de marge van de top van de Afrikaanse Unie in Ethiopië zei hij dat de oppositie het bloedvergieten is begonnen. Zijn herverkiezing dient bij de rechter aangevochten te worden, stelde hij. Odinga zegt dat de rechters in Kenia partijdig zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.