Home

Achtergrond 340 x bekeken

Kapelle verbiedt voorlopig gebruik van anti-hagelkanon

Drie Kapelse fruittelers mogen hun anti-hagelkanonnen voorlopig niet gebruiken.

Dat meldt de PZC. Doen ze dat toch, dan treedt gemeente Kapelle handhavend op.

De gemeente Kapelle heeft de anti-hagelkanonnen tot nu toe gedoogd. Een klacht maakte daar aan een eind. Eigenaars van een minicamping maakten bezwaar. Na de bezwaarcommissie stelt ook het college van burgemeester en wethouders de klagers in het gelijk. De anti-hagelkanonnen mogen (voorlopig) niet meer worden gebruikt.

De Raad van State doet dit voorjaar in een bodemprocedure een uitspraak over de milieuvergunningen van twee Borselse fruittelers met een anti-hagelkanon. De RvS schorste die vergunningen in augustus. De zaken waren aangespannen door een inwoner van Hoedekenskerke en de Stichting tot Behoud van de Zak van Zuid-Beveland. Zij vonden dat het geluid van de anti-hagelkanonnen mens en natuur verstoren.

Borsele liet vervolgens twee praktijkproeven verrichten tussen 's-Gravenpolder en Hoedekenskerke. Het anti-hagelkanon knalde op een afstand van vijfhonderd meter, maar de vogels bleven rustig zitten. Borsele neemt de resultaten mee naar de Raad van State.

De uitspraak is van belang voor alle Zeeuwse fruittelers. "Als de Raad van State zegt dat ze niet mogen worden gebruikt, is het ook bij ons klaar. Anderzijds kan er uitzicht op legalisering komen", aldus wethouder Giel-Jan Burger van Kapelle.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.