Home

Achtergrond

Kamer wil snel uitleg van Eurlings over A73

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) moet uiterlijk donderdag om 12.00 uur in een brief uitleg geven over de problemen met de tunnels in de vorige week maandag geopende A73.

Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten. Sinds de openstelling kampen de tunnels met storingen. Daardoor ontstonden al diverse keren lange files en zelfs een kettingbotsing. Veel vrachtverkeer houdt de tunnels inmiddels voor gezien en wurmt zich een weg door de stad Roermond, met alle gevolgen van dien.

Woensdagmiddag heeft in de Tweede Kamer achter gesloten deuren een technisch overleg over de A73 plaats, met specialistische ambtenaren. "Het kan politiek gevoelig liggen en ambtenaren voelen zich misschien niet vrij om te praten als het in het openbaar is'', aldus het PvdA-Kamerlid Lia Roefs.

Volgens haar moet Eurlings in zijn brief duidelijk maken wat er aan de hand is met de tunnels. "Iedereen wil graag weten waar we aan toe zijn, het liefst zo gedetailleerd mogelijk.''

Paul de Krom van de VVD gaat nog een stapje verder. "Ik wil dat de minister oplossingen aandraagt, dat hij aangeeft wat de kosten daarvan zijn en welke schade er is voor de mensen die van de snelweg gebruik willen maken.''

Wegbeheerder Rijkswaterstaat wijt de afsluitingen van de tunnels bij Roermond en Swalmen aan de strenge eisen van de nieuwe tunnelwet. Bij elke storing in de software van de veiligheidssystemen gaan de tunnels onverbiddelijk dicht. De tunnels van de A73 zijn de eerste die aan de nieuwe richtlijnen voldoen. De andere in Nederland volgen de komende jaren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.