Home

Achtergrond 156 x bekeken

Kamer wil discussie over omstreden raketschild

De Tweede Kamer wil meer discussie binnen Europa over het omstreden raketschild dat de Amerikanen in Polen en Tsjechië willen plaatsen.

Daarbij moet ook een nieuw rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten worden betrokken, vinden onder meer het CDA en GroenLinks.

Zij wezen erop dat de analyse over de noodzaak van een schild afwijkt van de harde lijn die president George Bush volgt. Dat zeiden de fracties vandaaag tijdens een overleg met minister Eimert van Middelkoop (Defensie). Het raketschild komt eind deze week ook weer ter sprake in Litouwen op een top van de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten.

De VS bieden dit peperdure luchtafweersysteem zelf aan om Europa te kunnen beschermen tegen mogelijke luchtaanvallen vanuit Iran. Rusland is hier woedend over en vindt dat er geen dreiging is. De relatie van Moskou met de VS en de EU staat hierdoor ook al enige tijd onder druk.

Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops is het belangrijk om bij de analyse te beginnen. "Die lijkt nu niet te kloppen. De Amerikaanse diensten denken genuanceerder over de dreiging vanuit Iran dan hun eigen politieke leiders.'' Het CDA is niet op voorhand tegen het raketschild, maar ziet het ook als 'powerplay' van de VS. Knops wil dat Nederland zich actiever opstelt in deze kwestie.

Van Middelkoop zei vandaagg dat hij positief is over het raketschild. Hij meent dat dit dezelfde functie heeft als de kasteelmuren in de middeleeuwen. "Het is in die zin niet agressief. Het heeft een afschrikwekkend effect: dat het veel moeite kost binnen te komen'', zei de minister. Hij liet de beeldspraak weer vallen toen het tot verwarring leidde in de Kamer.

Veel fracties vinden dat er een diepere betekenis aan vast zit. Van Middelkoop erkende dat. Hij zei dat de Russische reactie voor een deel gerechtvaardigd is, maar zei niet welk deel. Volgens hem zit de NAVO nog in de verkennende fase en is het nog te vroeg om te politiseren.
Vorig jaar was ook minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) positief en zei hij dat raketverdediging kan bijdragen aan de veiligheid van NAVO-landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.