Home

Achtergrond

Kamer kritisch over 'banenexperiment' Aboutaleb

In de Tweede Kamer is veel kritiek op het plan van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) om zwart werk verder aan te pakken en mensen met kleine baantjes, bijvoorbeeld huishoudelijke hulpen, vrij te stellen van premies voor onder meer WW en WAO/WIA.

Het CDA ziet het nut er niet van in, volgens de SP wordt er een ”onderklasse” gecreëerd en GroenLinks spreekt van ”pulpbanen”.

De Kamer heeft vandaag een debat met Aboutaleb. De PvdA-bewindsman zei eind vorig jaar in een aantal sectoren, zoals de thuiszorg, een experiment te willen beginnen. Mensen die daar tot 20 procent van het minimumloon verdienen en niet of nauwelijks belasting betalen, hoeven geen sociale premies te betalen. Op die manier houden ze netto over wat ze bruto verdienen, maar zijn ze niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.