Home

Achtergrond 1 reactie

Kadavers en aaseters trekken veel kijkers

De beelden van het gepeuzel van vossen, steenmarters, kraaien en buizerds aan een dode ree blijken razend populair bij de Nederlandse internetters.

De website www.dooddoetleven.nl trok in één week tijd 70.000 bezoekers, maakte ARK Natuurontwikkeling vandaag bekend.

Op de site is een link te vinden naar naar de populaire videowebsite YouTube. Daar laten filmpjes van het project 'Dood Doet Leven' zien hoe de natuur haar werk doet. "We hebben zelf de filmpjes op YouTube gezet. Zo kan heel de wereld meekijken'', aldus Johan Bekhuis van ARK Natuurontwikkeling.

Het filmpje 'Vos trekt huid onder karkas weg' werd 32.000 keer bekeken en behoort daarmee in de top 10 van best bekeken filmpjes op YouTube Nederland. In totaal werden de filmpjes 200.000 keer gezien. "Mensen komen via onze site bij de filmpjes terecht en kijken meestal meerdere filmpjes'', liet Bekhuis weten.

De bezoekers van de site komen voornamelijk uit Nederland. Volgens de natuurorganisatie is een aantal kadaverkijkers afkomstig uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en nog 71 andere landen.

In de Ooijpolder bij Nijmegen komen geregeld reeën om in het verkeer. Hun kadavers worden onder het wakend oog van een camera in de vrije natuur neergelegd. Binnenkort is het mogelijk 24 uur per dag via de webcam te volgen hoe aaseters zich tegoed doen aan kadavers.

Het project van Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling is bedoeld om het publiek vertrouwd te maken met dode dieren in de natuur en het afbraakproces dat daarbij hoort. Gevonden kadavers worden vaak naar de verbranding gebracht terwijl de dode dieren juist belangrijke bouwstoffen voor aaseters, schimmels en bacteriën bevatten. Beide natuurorganisaties willen met dit project eerherstel voor de natuurlijke opruimploegen van dode dieren bereiken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Ik vind dit persoonlijk niet kunnen iedere veehouder moet zich aan de kadaverwet houden waarom deze partijen niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.