Home

Achtergrond 135 x bekeken

Kabinet belooft nieuwe geluidsnormen Schiphol

Het stelsel van geluidsnormen dat omwonenden van Schiphol moet beschermen tegen overlast, gaat op de helling.

Verkeersminister Camiel Eurlings zegde vandaag de Tweede Kamer toe dat nog deze kabinetsperiode een nieuw stelsel wordt opgetuigd.

Hij gaat advies inwinnen bij de commissie, de zogenoemde Alderstafel, waarin bestuurders, omwonenden en de luchtvaartsector vertegenwoordigd zijn. Hans Alders, voormalig Gronings commissaris van de Koningin, leidt deze commissie, die zich al enige tijd buigt over de toekomst van Schiphol.

In de Kamer was de kritiek op het huidige normenstelsel niet van de lucht. Een veel te complex en onnavolgbaar systeem, dat volgens PvdA'er Paul Tang het wantrouwen van omwonenden voedt. Het bestaande systeem "is navolgbaar voor een enkeling'', aldus ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer.

Volgens de VVD moet het nieuwe systeem tegelijk de groei van Schiphol, als een belangrijke motor van de Nederlandse economie, mogelijk blijven maken. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie benadrukten dat het toekomstige stelsel omwonenden beter moet beschermen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.