Home

Achtergrond

Kabinet achter afschaffing burgemeestersreferendum

Het kabinet heeft zich vandaag achter het voorstel van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) geschaard om het burgemeestersreferendum af te schaffen.

Het referendum is niet bevorderlijk gebleken voor de status van burgemeesters. Ter Horst besloot dit jaar na het mislukte burgemeestersreferendum in Eindhoven al dat ze de raadplegende stemmingen overboord wil zetten. Eerder al had een meerderheid in de Tweede Kamer daarom gevraagd.

Sinds de invoering van het referendum in 2001 is er acht keer gebruik van gemaakt. In diezelfde periode werden 350 burgemeestersvacatures gevuld. Bij de laatste twee referenda kwamen te weinig stemmers opdagen om van geldige verkiezingen te spreken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.