Home

Achtergrond 2 reacties

KI fusie goedgekeurd

De leden van KI Limburg, de ledenraad van VAC Harfsen en de ledenraad van de Pigturegroup hebben ingestemd met de fusie van de KI verenigingen tot varkens KI Nederland.

Er ontstaat een grote coöperatieve KI vereniging onder de koepel van de Pigture Group. Alleen KI Twenthe blijft zelfstandig doorgaan.

Bij de vergadering van KI Limburg waren 77 stemgerechtigden aanwezig, waarvan er 13 tegen stemden en 2 blanco. In de ledenraad van VAC waren 11 voorstemmers en 3 tegenstemmers. De ledenraad van de Pigture group stemde unaniem voor de fusie.

De komende maanden worden verdere voorbereidingen getroffen. De jaarstukken van de verschillende verenigingen moeten nog goedgekeurd worden. Het is de bedoeling dat de fusie voor 1 juni geheel rond is. Eie fusie gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2008.

Directeur van de nieuwe cooperatieve vereniging wordt de huidige directeur van KI Limburg en KI Twenthe Jan Sallevelt. De hoofdvestiging van de nieuwe vereniging komt in Deventer.

VAC voorzitter Vincent Hulshof is blij met de uitslag van de stemmingen in de verschillende verenigingen. Hij was de initiator achter deze fusie. "Ik ben er van tevoren niet erg bang voor geweest. Ik had signalen genoeg uit Limburg dat het daar wel goed zat. Het is wel jammer dat KI Twenthe niet meedoet, maar we houden de deur in principe open voor samenwerking," aldus Hulshof.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Voor de VH lijkt mij dit een goede stap.
  Alleen jammer dat KI Twente niet is aangehaakt.
  Nu heb je toch een grijze vlek op de kaart en ik vraag me af of de tukkers daar op termijn wel zo blij van worden.
  Het lijkt mij dat de emotie daar hoogtij heeft gevierd en er niet rationeel gestemd is!

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Eén Landelijke " Coöperatieve Varkens KI Vereniging" zo noemt men het resultaat dat de Fusie van VAC en KI Limburg. Met een grijze vlek in Twente.
  Op de eerste plaats wil ik opmerken dat ook hier weer het woord Coóperatie niet staat voor de Samenwerking die er van oorsprong bij dit woord wordt beleefd.
  Coöperatie is vanouds een organisatie waar gelijkgestemden zich verenigen om daarmee economisch voordeel te behalen. Belangrijk daarbij is dat deze "gelijkgestemden" het bij deze Coöperatie ook voor het zeggen hebben. Dat is bij de Coöperaraties van tegenwoordig niet (meer) het geval.
  Andere partijen, dan die waar het eigenlijk om moet gaan, hebben veel meer invloed op de besluitvorming dan de leden.... in dit geval de Boeren. De ledenraad staat veel te ver af van de basis en wordt beinvloed door "anderen"
  In dit geval (bij de fusie van Varkens KI is dat de Pigture groep en niet te vergeten VION. Dit is een extra bewijs voor het feit dat Boeren steeds meer in hun ondernemerschap worden beperkt door de grootmachten die werkelijk de koers bepalen in de sector. Rabobank, VION en de Pigturegroep bepalen wat de Boer/ondernemer mag en kan doen. En dat geldt op steeds meer vakgebieden.
  Deze machtige organisaties hebben op heel veel plaatsen mensen neergezet (bijv. in ledenraden) die de boodschap van deze grootmachten omarmen. Dat leidt niet tot gezonde besluitvorming.
  Wien van de Brink vraagt zich regelmatig af: (ook in het openbaar) Is de moderne varkenshouder LOONSLAAF of ONDERNEMER...? Dit proces gaat door.
  De Boer/ondernemer wordt een lijdend voorwerp terwijl hij eigenlijk leidend voorwerp zou moeten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.