Home

Achtergrond 255 x bekeken

Italië dwingt Parijs tot vroege bluetongue-vaccinatie

Frankrijk zegt volgende week al te beginnen met het vaccineren van vee tegen bluetongue. Parijs wil zo voorkomen dat Italië vanaf 3 maart een importverbod invoert voor niet ingeënte Franse kalveren.

De Franse landbouwminister Michel Barnier zegt dat een bluetonguevaccin volgende week ter beschikking komt. Als dit direct wordt gebruikt, zou de export van kalveren naar Italië niet in gevaar komen. De vervroegde vaccinatie van tienduizenden kalveren zou de grootschalige Franse vaccinatiecampagne tegen bluetongue in april niet in de weg staan, aldus Barnier.

Barnier stelt dat Italiaanse actie in strijd is met de Europese regels voor de handel in vee dat vatbaar is voor bluetongue. De Franse organisatie van runder- en kalverhouders FNB wil dat Italië in Brussel op het matje wordt geroepen. Als Rome de maatregel doorvoert, zou dat de export van kalveren voor zeker 3 tot 4 maanden blokkeren. Dat zou meer dan 250.000 dieren betreffen, aldus de FNB. De bond eist in dat geval financiële steun en een plan om die dieren van de markt te halen.

Het vervroegde vaccinatieplan van Parijs lijkt niet aan de regels van de EU te voldoen. Die stellen dat twee injecties nodig zijn, met een tussentijd van een maand. Daarna is een wachttijd van 60 dagen (of 35 dagen als een virologische test geen besmetting uitwijst) verplicht voordat export mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.