Home

Achtergrond

Interesse voor opschaling proef vis en tomaten

Zo’n vijf glastuinders hebben interesse om een teelt te gaan combineren met de kweek van tilapia.

Ze bekijken samen met Priva, een van de initiatiefnemers van de lopende proef bij het Improvement Centre naar de mogelijkheden.

Dat zegt Willem Kemmers, projectleider van het project EcoFutura bij het Improvement Centre in Bleiswijk. Bij Ecofutura wordt de teelt van tilapia en tomaten gecombineerd waarbij water van de viskweek als voedingswater dient voor de tomatenplanten. Kemmers begeleidt een handjevol telers die kijken naar de mogelijkheden om de teelt van gewas en vissen op te schalen. "We kijken samen wat er allemaal komt kijken bij zo’n gecombineerde teelt en ook wat dit bedrijfeconomisch betekent."

Halverwege dit jaar verwacht Kemmers dat duidelijk wordt of telers de vissen gaan kweken. Volgens hem is het ook goed mogelijk dat de tomaten- en vissenteelt naast elkaar plaatsvinden en de teelten dan nog gesloten zijn. "Wanneer hier voor wordt gekozen, is het een en ander logistiek beter te regelen, al wordt daarmee wel weer ingeleverd op de dubbele ruimtebenutting. Dat is dus een afweging die bij elke nieuwe situatie gemaakt moet worden."

De proef met vissen in het Improvement Centre loopt goed. "Technisch is bewezen, dat het kan." Inmiddels is er al drie keer geoogst en wordt nu voor de tweede keer pootvis ingezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.