Home

Achtergrond 282 x bekeken 4 reacties

Injectie vloeibare kunstmest geeft hogere opbrengst

Injectie van stikstof met een spaakwielbemester geeft een 9 procent hogere opbrengst dan wanneer korrels worden gestrooid.

De eiwitopbrengst steeg met 20 procent. Dat wijzen onderzoeksresultaten van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen Universiteit uit.

Uit het onderzoek, dat is gefinancierd door het Productschap Zuivel, blijkt dat de stikstofopname stijgt met 36 procent. De hogere opname is het gevolg van lagere verliezen door uitspoeling en mogelijk een hogere mineralisatie van bodemstikstof. Voor de praktijk heeft injectie mogelijk direct voordeel, aldus de ASG.

Blijvend grasland op zandgrond is door de onderzoekers bij oplopende stikstofniveaus tot vier keer opeenvolgens bemest met ammoniumnitraat, zowel in vloeibare als korrelvorm. Injectie van 190 kilogram stikstof per hectare gaf op jaarbasis een ruim 20 procent hogere stikstofopname van 115 kilogram per 100 kilo.

De ASG wijst er op dat een hogere benutting van kunstmest niet alleen tot winst leidt voor de ondernemer maar ook de schade aan het milieu beperkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Ze zijn in dit bericht wel vergeten te vemelden dat de grond flink wordt verzuurt, hierdoor is het noodzakelijk om flink te bekalken anders wordt de pH te laag, en weg is de meeropbrengst!

 • no-profile-image

  Mestkorrel

  Dit is een voorbeeld van geldverspilling.
  bijna 30 jaar geleden liep ik stage in de VS, daar injecteerden ze toen al intensief.
  We hebben tegenwoordig toch internet?
  Laat Wageningen aub echt nog niet onderzochte en relevante onderzoeken doen en zich daarbij eens kritisch opstellen!

 • no-profile-image

  eva

  Hoe lang zal het duren voordat 'ze' het stooien verbieden?

 • no-profile-image

  Jonas

  Is toch niet zo erg, er is drijfmest genoeg!

Of registreer je om te kunnen reageren.