Home

Achtergrond 213 x bekeken

In april duidelijkheid over extra suikerkorting

De Europese suikerindustrie heeft tot nu toe 2,2 miljoen ton suiker ingeleverd in Brussel.

De suikerindustrie kan tot en met maart nog aanvullend quotum inleveren. Daarna bepaalt de Europese Commissie of de suikerproductie dit jaar extra aan banden moet worden gelegd.

De EU heeft het suikerbeleid in 2005 hervormd. De productie moet omlaag van 18 miljoen naar 12 miljoen ton suiker in 2010. Er moet nog 3,8 miljoen ton worden ingeleverd om op die 12 miljoen ton productie te komen. In 2010 past Brussel een laatste quotumkorting toe om de suikerproductie in de EU op het gewenste niveau te krijgen. Voor deze finale korting is geen vergoeding beschikbaar. Fabrieken die niks of weinig hebben ingeleverd, worden in 2010 extra gekort.

De 2,2 miljoen ton die tot en met januari dit jaar is ingeleverd betreft de eerste fase , zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Tot en met 31 maart kan nog aanvullend extra suiker worden ingeleverd. Dat geldt alleen voor suikerfabrieken die al voldoende quotum hebben ingeleverd."

De Europese Commissie beoordeelt begin april of nog een preventieve korting nodig is voor seizoen 2008 om de suikermarkt in evenwicht te krijgen. Mogelijk dat er met die 2,2 miljoen ton voldoende is ingeleverd. Voor volgend seizoen moet meer worden ingeleverd, want vanaf 2009 mogen derde landen meer suiker invoeren in de EU. Dan is minder eigen productie nodig om de markt te voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.