Home

Achtergrond 233 x bekeken

In 2007 warmste lente sinds 1862

Het jaar 2007 heeft de warmste lente opgeleverd in bijna anderhalve eeuw.

De maanden maart, april en mei waren met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden precies 1 graad warmer dan het vorige record uit 1862. Dat staat te lezen in het vandaag verschenen rapport De Staat van het Klimaat 2007. Een keur van klimaatonderzoekers van zeven instellingen zoals KNMI, ECN en MNP werkte eraan mee.

Het ontbreken van neerslag, samen met het vaak uitzonderlijk warme en zonnige weer, zorgde volgens het rapport in de aprilmaand bovendien voor een ongekend tekort. Op 6 mei kwam een einde aan een nagenoeg droge periode van 45 dagen; sinds de eerste metingen daarvan in 1901 was dit niet voorgekomen. Maar daarna was het goed raak: in De Bilt viel in mei niet eerder zoveel regen, namelijk 135 millimeter tegen normaal 57 millimeter. Terwijl het warmer was dan normaal.

Het afgelopen jaar evenaarde wat de gemiddelde temperatuur betreft het record van 2006 van 11,2 graden. Het normale jaargemiddelde is 9,8 graden. Eind december zag het er nog naar uit dat er een nieuw hoogtepunt in het vat zat.

Het zachte voorjaar van 2007 volgde op een zachte winter. Een relatief warme Noordzee zorgde vooral aan de kust voor wat hogere temperaturen. De vraag rijst of er in de toekomst meer van dit uitzonderlijk warme seizoenen te verwachten zijn. Volgens de klimaatexperts zit het er niet in dat uitschieters in de lente, de herfst en de winter vaker zullen voorkomen dan vroeger. Voor de zomer, ook al was dat in 2007 vanaf de maand juli qua temperatuur een normaal seizoen, wordt dit echter wel verwacht. Met onder meer een grotere kans op hittegolven.

Premier Jan Peter Balkenende nam vandaag in Den Haag het rapport in ontvangst. De Staat van het Klimaat is een jaarlijkse inventarisatie van de stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen inzake klimaatonderzoek eñ klimaatbeleid. In dat opzicht was 2007 een bijzonder jaar. Naast de film An inconvenieth truth van Al Gore die klimaatverandering volgens het rapport "op geheel eigen wijze'' op de publieke en politieke agenda zette, kwam de wetenschap volop aan bod. Daarbij draaide het om de IPCC-VN-klimaatrapporten.

KNMI-onderzoeker Rob van Dorland, voorzitter van de wetenschapsredactie achter het rapport, is niet bang dat de aandacht voor het klimaatprobleem een tijdelijk verschijnsel is, mensen klimaatmoe worden en het draagvlak voor maatregelen afkalft. "Ik noem het geen hype, er is terecht aandacht voor een groot wereldprobleem.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.